DaMage

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bola to krádež? (Predsudky)

Dnes poobede som zistil, ze mi chyba mobilny telefon. Prezrel som cely dom (zvykol som ho nechat niekde pohodeny v dome) a nic.

Ked dosla domov matka rozhodol som sa jej to oznamit. Po chvili vyzvedania, som jej povedal ze naposledy som mobil pouzil tesne pred odchodom autobusu. Potom nastala otazka: "Boli tam cigani?"  (viem, ze su to Romovia, ale citujem).  Ano boli tam az dve, co bolo neobvikle nastupili do mojho autobusu (mojim smerom ziadny romovia neziju) hned po mne, spytali sa sofera kam autobus ide. Nastupovali hned po mne. A vtedy matka zacala s teoriou ze ked som vyberal cestovny preukaz a zaoberal sa ’pipanim’ (na SAD ak mate cestovny preukaz, musite ho pred cestou pouzit na specialnej citacke), mi Romka vybrala mobil z vrecka. Argumentoval som sice, ze vedla neho som mal aj cennejsi MP3 prehravac a ze ten tam ostal. No ona iba, ze oni sa o to nezaujimaju a presviedcala ma, ze to boli ony.

A to ma zaraza, dnes ludia sudia cloveka podla toho len ako vyzera, akej narodnosti a vierovyznania je, aku hudbu pocuva. Sudia aj podla spravania, no casto je to len z utrzkov vytrhutych z kontextu. A podla mna je to chyba, pretoze casto je clovek iny ako vyzera, niekedy dokonca iny, ako by sa dalo zo spravania predpokladat. Ludia tvoria predsudky a nimi skodia sebe, medziludskym vztahom a hlavne osobam voci, ktorym su.

A ako to skoncilo s mojim mobilom? Ked som vystupoval z autobusu, bol som hlboko zamysleny, mi vypadol z vrecka. Vsimla si to sestrina kamoska a chcela mi ho vratit. Ale ja som bol uz prec.


Pohľady do života | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak dúfam, že už máš svoj mobil...
    ...máš šťastie, že ho našiel niekto, kto ťa pozná a snáď ti ho aj vráti.
    Ja som už tiež jeden telefón stratil (vypadol mi z vrecka, keď som sedel na tráve), no už sa nenešiel a okamžite som ho dal zablokovať. Nanešťastie ma nová SIM karta a opätovná aktivácia stáli 600 Sk.

    Zatiaľ AHOJ.
    :-)
    publikované: 13.04.2005 06:41:34 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. len tak mimochodom
    pekny design :)Komentar ku clanku : ludia zovseobecnuju a radi ukladaju do skatuliek, lebo maju pocit vacsej kontroly nad okolim - lahsie sa im reaguje ( aj ked vela krat uplne nespravne ) na vzniknute situacie, ak si myslia, ze vedia s cim alebo s kym maju docinenia.
    publikované: 13.04.2005 09:28:59 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hmm
    ono tie predsudky nemajú len zlé stránky.
    Nemôžeš každého posudzovať bez predsudkov, pretože sa veľmi často môžeš "popáliť" a tým ,že niekoho posúdiš bez presudkov (nazval by som to v tomto prípade aj - odhadov), tak do dotyčného človeka vkladáš istú dôveru a práve to sa Ti nemusí vyplatiť.

    Rád by som ešte spomenul ,že Tvojmu príspevku neoponujem ,len ho doplňujem :)
    publikované: 21.04.2005 17:09:38 | autor: potom (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014